Bahan-bahan:
1 mangkuk kecil Peria (kanbas), potong sebegini, sedikit timun potong kecil-kecil, buang empulur
3 sudu makan taucu, 6 biji cili hijau, belah tengah, 1 cawan air asam jawa, beberapa ulas bawang merah dan bawang putih, 1/2 inci halia, kesemuanya di hiris, 2 sudu makan minyak masak untuk menumis, gula untuk perasa
1 mangkuk kecil Peria (kanbas), potong sebegini, sedikit timun potong kecil-kecil, buang empulur
3 sudu makan taucu, 6 biji cili hijau, belah tengah, 1 cawan air asam jawa, beberapa ulas bawang merah dan bawang putih, 1/2 inci halia, kesemuanya di hiris, 2 sudu makan minyak masak untuk menumis, gula untuk perasa
Cara-cara
Panaskan kuali, letak minyak masak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia, bila kekuningan masukkan taucu dan kacau. Bila naik bau dan agak garing masukkan air asam jawa, kepekatan kuah ikut pada citarasa masing-masing, seeloknya berkuah. Masukkan gula lebeh kurang 1 sudu makan, biar rasanya ade masam dan ade manis. Bila mendidih masukkan peria, kacau lagi, agak dah setengah masak masuk pula cili hijau dan timun, kacau-kacau, biar kan renih sekejap, kalau ade lebihan ikan goreng semalam boleh juga di masukkan, lepas tu boleh lah di padamkan api. Angkat dan hidangkan bersama nasi.
Sedia di makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan