Khamis, 18 Jun 2009

APAM GULA MERAH

Pertama kali akak buat Apam ni, kala nyer pucat jer ... pastu semalam akak buat lagi tapi akak ubah sikit resepi nyer ... resepi akak ambik dari myresipi.com ...


APAM GULA MERAH


BAHAN:



2 cawan tepung gandum
4 sudu makan gula pasir (boleh tambah, ikut rasa masing-masing)
1 1/2 sudu teh dry yeast
3/4 cawan air
Secubit garam

*1 cawan gula melaka yg telah dihiris
*1 cawan air
*sehelai daun pandan



Ini yang dah di campur semua bahan-bahan




CARA:


Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.



Apam dah siap ..... dah sedia di makan ...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan