Rabu, 8 April 2009

Tugas seorang isteri a.k.a. ibu

Memasak

Setiap hari tak mis nyer mesti masak ... semestinyer untuk asben dan anak-anak ... bermula jam 5.30 pagi (kalo hari berkerja) dah start masak breakfast tok anak yang ade di rumah, pastu untuk lunch lak ... aishhh ... penat ...




ni rendang ayam akak, masak malam-malam, sebab esok nak makan ngan nasi lemak ...

selalu nya untuk satu minggu dah plan nak masak aper untuk minggu tu ... amacam ... menggoda tak akak nyer rendang nih ...










Ni adelah masak lemak kemumu dgn ayam ... anak akak yg no. 3, suka sangat ngan gulai kemumu nih ... tau tak ape tu kemumu ... kemumu ni macam atau adik beradik keladi gak, tp lebih enak dari btg keladi ....




ha ... ni la btg kemumu, ade jual kat pasar, bahagian sayur kampung, satu ikat lam RM1 jer .... kemumu tu kene siat kulit luar dia dulu baru masak ... kemumu tak gatal cam btg keladi, so tak yah takut ...



Masak lemak kemumu + ayam

1 ikat kemumu (siat kulit, dan potong2 ikut suka, serong ke, pjg2 ker ato nipis2)
Santan kelapa - RM2
Ayam (ikut suka banyak mana, nak potong kecik2 ke ato pun besar)
Cili api lam 15 biji
Bwg kecik - 4 biji
Serai
Daun kunyit
Asam keping

Cara

Cili api di tumbuk atau di blend dgn bwg kecil, pastu campurkan dengan santan dan letak ayam & daun serai. Jerang atas dapur, kacau selalu. Bila nak menggelegak tu masukkan kemumu tadi serta daun kunyit dan asam keping, kacau lagi jgn bagi sanan pecah dan letakkan perasa dgn secukup rasa, apabila ayam telah masak dan kemumu pun dah lembut boleh la diangkat dan di hidang kan ...



ini la ropa butter prawn akak ... tak menjadi .... baru first time buat, tapi habis gak makan ...






2 ulasan:

  1. kemumu tu jenis tanaman
    cam keladi ke kak?

    BalasPadam
  2. yup betul ... kat pasar bahagian sayur kampung ... tp kdg susah gak nak dapat ... try le masak ... sedappp ...

    BalasPadam