Khamis, 14 Mei 2009

NUGET IKAN BERSOS

Hi! aper kabar semua ... 2 minggu yg lepas masa nak dinner, akak terpikir2 ape la nak di masak malam tu, buka peti ais tengok ade naget ikan jer ... pastu pikir punyer pikir, akak teringat ... ape kata kalo wat masak cam sweet & sour ... jom kita cuba ...


NAGET IKAN BERSOS

Bahan-bahan:

Naget ikan
Capsicum (Cili benggala) - di potong dadu
2 biji cili merah - di hiris panjang
2 ulas Bawang kecil - di hiris*
2 biji bawang putih - di hiris*
Sedikit halia di hiris*
Bawang besar di potong bulat
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tomato
Sedikit sos tiram
Gula
3 sudu makan minyak untuk menumis


Capsicum Naget

Cara
Naget di goreng, agak2 garing sedikit dan ketepikan.
Tumis kan bahan yg di hiris tadi (yg bertanda *), goreng sehingga keemasan, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau2 ... masukkan sedikit air supaya tak pekat sangat. Letakkan gula secukup rasa.
Masukkan cili merah, capsicum dan bawang besar, kacau-kacau bagi rata selepas itu tuang ke atas naget tadi dan seterusnya di hidang kan.




Dah siap pun ... amacam ... sedap tak .... cuba lah ...




Cik abang nih ... dengan teruja nyer bertanya kat akak "Mama cantik tak, hensem tak mama" aper hal nyer yg henshem ........ dah tak dek keje yehhhh .......




Tiada ulasan:

Catat Ulasan