Isnin, 4 Mei 2009

PUCUK UBI TUMPUK

Okay .... akak ade resepi nak bagi .... hasil tangan mak akak, yg menjadi kegemaran akak ngan adik beradik akak ... masakan nyer di beri nama pucuk ubi tumbuk, cuti hari pekerja hari tu akak soh mak akak masak resepi nih ... yer la sesekali balik umah emak, rindu nak makan masakan emak ... kepada anda semua terimalah resepi yg tak seberapa ni ...

PUCUK UBI TUMBUK

BAHAN:


Pucuk ubi Bunga kantan & terung rimbang


Santan, cili api, bawang kecil & serai


CARA:



Pucuk ubi, bunga kantan & terung rimbang ditumbuk seperti gambar di atas. Selepas di tumbuk kemudian rebus sehingga ubi empuk atau air agak kering sedikit (jgn letak terlalu banyak air). Sementara itu tumbuk cili api bersama bawang kecil hingga lumat. Bila pucuk ubi telah empuk, letak santan serta cili yg di tumbuk tadi berserta serai dan jerang di atas api, proses sama seperti masak lemak yg lain, tambah perasa. Ada orang suka letak ikan bilis, terpulang pada masing2.



Ini lah dia pucuk ubi tumbuk yg telah siap di masak ...


Ni ade 2 lagi resepi akak tepek kat sini ...


MEE GORENG BLACK PEPPER



Bahan:

Mee - 1 peket

Isi ayam - 1/2 cawan

Daging kisar - 1/2 cawan

3 batang crab stik - di hiris nipis

3 batang sosej - di hiris nipis

Sedikit karot yg di hiris halus

1 labu bawang - di cincang

Bawang putih - di cincang

Lada sulah - 1 sudu makan


Lada hitam - 1 sudu makan

2 sudu makan sos tiram.

2 sudu makan butter atau marjerin


Cara:

Panaskan kuali, tumis kan bawang putih dan bawang besar, dah naik bau masukkan isi ayam dan daging kisar, kacau perlahan2, masukkan pula crab stik bersama sosej, karot dan kacau lagi, agak setengah masak masukkan lada sulah dan lada hitam, garam secukup rasa dan kacau bagi sebati, masukkan sos tiram dan letak sedikit air, kemudian masukkan mee dan kacau lagi sehingga bahan yg di tumis tadi rata pada mee. Setelah itu padam api dan boleh lah di angkat dan di hidang kan. Selamat menjamu selera.

yang bawah ni pulak adelah masak asam rebus ikan kembung ngan terung telunjuk. Terung telunjuk ni sedap kalau wat masak lemak ngan tulang ikan masin ... nanti lenkali akak masak akak tepek resepi kat sini ...



ASAM REBUS KEMBONG NGAN TERUNG TELUNJUK



BAHAN:


2 ekor ikan kembong

5 biji terung telunjuk - belah 2

1 batang bunga kantan - belah 2

2 biji buah tomato - belah 4

2 biji cili merah, 5 biji cili api, 2 ulas bawang kecil, sedikit serbuk kunyit (di tumbuk)

1 batang serai - di titik

Daun kesum, asam keping


CARA:


Di dalam periuk, letakkan bahan yg di tumbuk, bunga kantan, terung, daun kesum & serai serta 2 cawan air. Jerang atas dapur, bila mendidih, masukkan ikan dan bahan perasa serta jangan lupa asam keping. Buah tomato di masukkan sebelum menutup api dapur.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan