Rabu, 27 Mei 2009

Dah lama rasa nyer akak tak letak resepi, tak lah berapa lama ... tak dek masa nak buka blog .... ade beberapa resepi akak nak kongsi ngan anda semua ....


GULAI JERING


BAHAN:


1 kg buah jering yg dah boleh di gulai (Kiranyer agak tua sikit la)
10 tangkai cili api*
3 ulas bawang kecil*
1 sudu teh serbuk kunyit*
Sedikit ikan bilis di kopek
RM2 santan
1 btg serai di titik
Asam keping

* tumbuk hingga lumat dgn sedikit garam


CARA:



Buah jering buang kulit, kalau yg ade kulit hitam tu, pastu rebus hingga empuk, akak rebus dalam periuk karan, selama 1 jam lebih.


Sementara itu tumbuk bahan yg bertanda * sehingga lumat, ketepikan dulu.

Bila dah empuk, tumbuk satu persatu seperti gambar di bawah ni.


Santan tadi masuk kan ke dalam periuk, letak cili yg di tumbuk serta serai yg di titik, jering serta ikan bilis. Jerang atas dapur, letak asam keping serta bahan perasa. Kacau supaya tak pecah santan, masak cam seperti masak lemak yg lain.


Tada ........... ha dah siap pun. Ini lah dia gulai jering akak ....



Cuba jangan tak cuba ... tak cuba tak tau rasa nya .... SELAMAT MENCUBA



Tiada ulasan:

Catat Ulasan