Rabu, 16 Disember 2009

TIMUN TUA GULAI DGN UDANG

Okay .. senang jer nak masak gulai ni ... mungkin ade yg tak penah makan timun tua ni ... akak pandai makan pun sebab mak akak selalu masak timun tua nih ...

 

Bahan-bahan seperti di atas ni la ...

Timun tua
Cili api, bawang kecik
Asam keping
Santan, udang
Serai, serbuk kunyit


Cara:

Tumbuk cili api bawang kecik tu dgn serbuk kunyit dan garam masukkan dalam periuk dan letak santan sekali, letak juga udang & serai, tak dek serai kang tak wangi gulai, jerang atas dapur, kacau2 jgn bagi pecah santan ... bila mendidih masukkan timun di ikuti asam keping, timun tadi potong kecik2 atau dadu ker ... kacau lagi, letaklah  bahan perasa ... akhir sekali padam api ... dah boleh di makan ...





2 ulasan:

  1. Akak...saya panggil timun cina. Tak pernah cuba lagi buat masak lemak tapi selalu nyer bila masak tempoyak gulai masam dengan ikan kembung saya akan letak timun ini. sedappppp

    BalasPadam
  2. memang sedap ... macm2 nama org panggil ... akak belajar makan dari mak akak ...

    BalasPadam