Khamis, 11 Februari 2010

IKAN TENGGIRI GULAI TEMPOYAK

Memandangkan baki tempoyak yg belum masak masih ade, akak pun aper lagi ... pagi2 masa nak pegi keje tu singgah pasar dulu semata2 nak beli ikan tenggiri sekeping ... anak2 akak dan hubby tak makan ikan yg di masak gulai, kuah nyer derang makan ... itu ler masalah nyer ... ikan tu akak la yg balun sorang ...


Bahan:

Sekeping ikan tenggiri, kerat dua
2 biji cili masak
6 biji cili api
2 ulas bawang kecik
3 sudu makan tempoyak
2 helai daun kunyit
Asam keping
Sebatang serai di titik

Cara:

Cili masak, cili api dan bawang kecik di tumbuk, jangan lumat sangat.  Masukkan dalam periuk beserta tempoyak, ikan dan serai serta air.  Sukatan air ikut kesukaan masing2 akan kepekatan nya.  Daun kunyit di hiris halus.  Bila gulai menggelegak masukkan daun kunyit dan asam keping.  Letak perasa, bila ikan dah masak tutup api.

Fuuhhh ... terbayang2 dan terbau2 gulai tempoyak ni ...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan