Rabu, 24 Februari 2010

KERABU DAUN SELOM

Ari tu  pegi pasar bila tengok daun selom, teringat lak dah lama tak makan kerabu daun selom, akak pun sambar ler seikat daun selom ... niat di hati nak buat kerabu ler tu ... letak sikit kerang rebus ... mmmm mesti sedap punyer ...

Bahan:

Se ikat daun selom
1/2 biji kelapa
Semangkuk kecik kerang rebus
2 biji cili masak
7 - 8 biji cili api
1 labu bawang besar (size kecik sikit)
2 biji limau kasturi

Cara:



Potong-potong daun selom dan basuh, pastu toskan.


Kelapa di rendang sekejap atas api dalam kuali. Tumbuk cili api dengan cili masak, letak garam dan bahan perasa sekali.  Bila dah agak lumat gaul kan dengan kelapa dan kerang rebus dalam satu bekas.  Bila dah sebati masukkan daun selom, perahkan asam limau dan kacau lagi sehingga semuanyer mesra. Dan hidang kan.



Ha ... ni lar dia akak nyer kerabu .... kan .. simple jer kan ... akak masak yg simple2 jer ...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan