Khamis, 11 Februari 2010

PETUA MENURUNKAN GULA DALAM DARAH

Salam semua ... bertemu lagi ... kali ni akak nak share petua yg baru akak dapat dari ofismet akak  ... bila tinggi gula dlm darah maka kita akan dapat penyakit diabetes .. itu la yg dah terjadi pada akak ... masa baru tau ade diabetes, akak takut betul ... yer la tengok mana yg dah teruk tu ade yg potong kaki ... sepupu akak dan mak mentua akak pun kene potong kaki ... tak sampai beberapa bulan potong terus pulang kerahmatullah ... akak nyer diabetes masih lagi rendah tapi di sebabkan panel doctor klinik ofis akak dah suruh makan ubat akak terpaksa continue, kalau boleh diet no problem stop makan ubat doctor kata ... one day kawan akak budak sabah yg kawin dgn India tu bagi tau yg mother in-law dia selalu minum air jintan putih untuk turun kan gula ... dan ... dan kawan akak yg lagi sorang pulak mengakui ade keberkesanan nyer minum air jintan putih ini setelah kakak beliau telah mencubanya ...jadi tengok gambar kat bawah ni ... layanzzz ....

Jintan putih

Waktu malam sebelum tidur ambik 1 sudu makan jintan putih, basuh2 sikit, rendamkan dengan air panas, agak 1/2 gelas dan biarkan semalaman


Bangun pagi, tambah air (air biasa) pada rendaman dan rebus ... buat cam rebus akar kayu ... rebus hingga agak2 leh dapat 1 cawan ...


pastu tapis ... dan sedia di minum

Peringatan:  Jangan minum setiap hari, minum dalam 2 kali seminggu, kerana di khuatiri akan merendahkan gula pulak, nanti pengsan pulak bila kurang gula ....

Selamat mencuba ....

4 ulasan:

  1. salam...sy nk tnya kalo pregnant bole ke amalkan minum air jintan ni??tq:)

    BalasPadam
  2. Terima kasih banyak share-nya artikel ini bisa membantu banyak orang yang terkena penyakit gula..

    Pabrik Gula Mini

    BalasPadam
  3. Minta maaf ... telah lama tak kesini... terima kasih pada yg memberi ulasan...

    BalasPadam