Selasa, 4 Mei 2010

Bawal Kukus ...kUs .. KuS ... kUs semangat ...

Ini la masakan yg paling bagus di makan kalo nak diet ... tak susah, tak banyak rencahnyer, just hiris2 ... campak2 then kukus ... kukus lak sekejap jer ... dlm 15 min to 20 min, dah masak dan sedia di makan ...


Bahan:

1 ekor ikan (Bawal putih, kerapu, siakap atau aper je ikan yg korang suka)
1 sudu teh garam
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh lada sulah

Bahan A:

2 sudu besar jus kasturi -  tapi akak ltk jus lemon
2 sudu besar minyak masak
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh tepung jagung

Bahan B:

5 - 10 biji cili api - ikut kepedasan yg korang suke
2 btg serai
1 helai daub limau purut
1 inci halia
2 ulas bwg putih
Daun bawang

Cara:

Cuci ikan dan gaul dengan garam, tepung jagung serta lada sulah, biarkan dulu.

Sementara itu hiris semua bahagian B dan campur dgn bahan A dalam satu bekas.

Panaskan pengukus dan letak bekas tahan panas, akak pakai loyang jer, sbb nanti air dia keluar ...

Masukkan ikan dan tuang bahan A + B tadi, keatas ikan, rata-ratakan.  Nak tambah masam lagi potong lemon bulat2 dan ltk atas ikan.

Kukus selama 15 min hingga 20 min, bergantung kepada saiz ikan.  Bila dah masak taburkan daun bawang.




** Berpeluh2 makan panas2 ...  nak try .... ha ... try la ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan