Khamis, 15 April 2010

WANTAN GORENG

WANTAN GORENG



BAHAN:

6 BATANG KETAM DINGIN BEKU – HIRIS HALUS
1 BIJI KUNING TELUR
1 ULAS BAWANG PUTIH – CINCANG HALUS
2 POKOK DAUN SUP – HIRIS HALUS
1 CAMCA BESAR SOS TIRAM
½ CAMCA TEPUNG JAGUNG
12 KEPING KULIT WANTAN
MINYAK UNTUK MENGGORENG
GARAM, SERBUK LADA SULAH
SOS CILI (UNTUK HIDANGAN)

CARA:


DALAM MANGKUK BESAR, SATUKAN KETAM, TELUR, BAWANG PUTIH, DAUN SUP, SOS TIRAM DAM TEPUNG JAGUNG.

MASUKKAN GARAM DAN SERBUK LADA SULAH, KACAU RATA-RATA.

SUDUKAN SEDIKIT CAMPURAN KETAM KE ATAS SEHELAI KULIT WANTAN.


BASAHKAN KELILINGNYA DAN LEKATKAN GUNA AIR.


PANASKAN MINYAK DAN GORENG HINGGA KEEMASAN. ANGKAT DAN TOSKAN.

Den de deng ....




Bawah ni sedikit tips2 tentang pemakanan ... amik dari website ...


AMBIL SARAPAN PAGI

Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian,mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula didalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.
 
 MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN

Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.
 
KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL

Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.
 
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.





3 ulasan:

  1. Salam, ziarah..

    hari pertama bkunjung ke sini, amek wantan tiga biji... (ish.. mn cukup sebijik.. hehe)

    sedaplah kak fazy..

    BalasPadam
  2. eh ... amik la ... jgn segan2 .. selamat dtg ... & dtg lagi yer ...

    BalasPadam