Bahan:
7-8 btg kacang botol
200 gm udang basah
RM1 santan
7 - 8 biji cili api
2 biji bawang kecik
1 batang serai
1 sudu teh serbuk kunyit
sekeping asam keping
Cara:
Kacang botol dikerat sepanjang1 1/2 inci atau 2 inci, basuh dan toskan. Udang di buang kepala dan ekor. Tumbuk cili api, bawang kecik, serbuk kunyit & garam hingga lumat. Masukkan dalam periuk yg dah ade santan, tambahkan sedikit air (agak2, jgn pekat sgt atau cair). Serai di titik dan masukkan kedalam santan tadi dan jerang atas dapur. Udang juga masukkan sekali. Kacau gulai, bila agak nak mendidih masukkan kacang botol kemdian di ikuti asam keping, kacau-kacau gulai dan tambahkan perasa. Bila kacang dah agak lembut dan dah menggelegak tak payah tunggu lama, nanti kacang botol tu masak sgt dah tak sedap, tutup api. Kira dah siap di makan ....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan