Ahad, 17 Januari 2010

IKAN KERAPU BERSOS

Dah lama tak makan ikan kerapu bersos ... teringin la pulak ... anak2 pun suka makan ikan kerapu bersos ni ... kira sweet & sour la ... jom layan resepi nih ... untuk 3 org punya makan ....

Bahan:

Seekor ikan kerapu yg saiz tak kecik dan tak besar - sedang2
I biji tomato - belah2
1 biji cili benggala - hijau (potong dadu)
1 biji lada merah - hiris2 panjang
1 labu bawang besar - potong bulat
1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
1 sudu makan cuka
1/2 cawan air
1 sudu makan gula atau secukup rasa

Bahan untuk menumis

2 biji bawang kecil - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris
2 sudu makan minyak masak

Cara:




Ikan yg telah dibersihkan di goreng garing, pastu ketepikan

Tumis bahan yg telah dihiris, bila kekuningan, masukkan sos cili dan sos tomato, kacau2, masukkan cuka serta air.  Bila dah mendidih masukkan cili benggala, lada merah serta bawang.  Letak gula, dan bahan perasa yg lain, akhir sekali masukkan buah tomato, kacau 2 - 3 kali dan matikan api.  Curah kan sos tadi atas ikan, siap untuk di makan ....












Tiada ulasan:

Catat Ulasan