Bahan: (untuk 4 org makan)
1/2 biji nenas
Santan RM1 (senang beli santan jer)
1 peket serbuk kari
1 sudu makan udang kering
2 sudu makan kerisik atau lebih sikit pun boleh
2 ulas bawang kecik - hiris*
2 ulas bawang putih - hiris*
1 inci halia - hiris*
Bunga lawang*
Kulit kayu manis*
Buah pelaga*
Bunga cengkih*
2 biji cili merah - belah 4 atau 2
Minyak untuk menumis
Gula
Cara:
- Buang kulit nenas beserta mata, bersihkan dan toskan. Kemudian potong nenas ikut suka hati, samada half cut atau quarter cut.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan yg bertanda *. Bancuh serbuk kari.
- Bila bahan yg di tumis dah agak garing, masukkan serbuk kari. Kacau ... jgn tak kacau ... nanti serbuk kari hangit ...
- Bila dah naik minyak masukkan santan, tambah sedikit air, masukkan udang kering yg dah di cuci terlebih dahulu.
- Bila mula menggelegak masukkan kerisik, gula dan garam. Rasakan gulanyer. Rasa pajeri ni mestilah cam manis sikit. Imbang kan dgn garam.
- Masukkan pula nenas, kacau2 pajeri. Akhir sekali masukkan cili merah
Ade akak ketinggalan aper2 tak pasal resepi nih ...
Salam
BalasPadam