Khamis, 21 Januari 2010

PAJERI NENAS

Ahad lepas pegi pasar, ternampak buah nenas, teringin lak nak masak pajeri ... abang suka pajeri nenas ... tanya kat peniaga tu baper harga sebiji nenas ... RM3 .. nenas madu ... mesti sedap wat pajeri ..



Bahan: (untuk 4 org makan)

1/2 biji nenas
Santan RM1 (senang beli santan jer)
1 peket serbuk kari
1 sudu makan udang kering
2 sudu makan kerisik atau lebih sikit pun boleh
2 ulas bawang kecik - hiris*
2 ulas bawang putih - hiris*
1 inci halia - hiris*
Bunga lawang*
Kulit kayu manis*
Buah pelaga*
Bunga cengkih*
2 biji cili merah - belah  4 atau 2
Minyak untuk menumis
Gula

Cara:

  1. Buang kulit nenas beserta mata, bersihkan dan toskan.  Kemudian potong nenas ikut suka hati, samada half cut atau quarter cut.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan yg bertanda *.  Bancuh serbuk kari. 
  3. Bila bahan yg di tumis dah agak garing, masukkan serbuk kari.  Kacau ... jgn tak kacau ... nanti serbuk kari hangit ...  
  4. Bila dah naik minyak masukkan santan, tambah sedikit air, masukkan udang kering yg dah di cuci terlebih dahulu.  
  5. Bila mula menggelegak masukkan kerisik, gula dan garam.  Rasakan gulanyer.  Rasa pajeri ni mestilah cam manis sikit.  Imbang kan dgn garam.  
  6. Masukkan pula nenas, kacau2 pajeri.  Akhir sekali masukkan cili merah

Ade akak ketinggalan aper2 tak pasal resepi nih ...





Tiada ulasan:

Catat Ulasan