Selasa, 20 April 2010

KERABU MANGGE

Pasti ramai yg terlior tgk wah mangge ni kan ... especially mak2 buyung tu ... tapi seriously ... akak dulu masa preggy tak lak pulak asyik nak makan buah mangge ker, kedondong ker ... asam2 ker ... tp hubby yer ... baru akak nak ngandong, dia dah ngidam dulu dah ... sape tak suka kerabu mangge ... angkat tangan ... hek eleh ... cam ler aku nampak korang angkek tangan ... nak buat dia senang jer ....



Sebiji mangga, buang kulit, hiris halus, mesti korang penah tengok kan ...



ha ... cam ni ... nak pakai pemarut pun leh gak, tp kurang cantik la ... okay ... hiris bawang besar, tumbuk cili padi dlm 5-6 biji, bila dah agak lumat masuk kan 1 sudu makan udang kering, tumbuk lagi, tapi jgn sampai lumat,  jgn lupa letak garam dan sedikit gula ... tak yah perah asam limau, sebab nyer dah masam ...  gaul kesemua bahan hingga sebati ....

Sedikit kacang tanah, goreng tanpa minyak, pastu buang kulit dan tumbuk. Tumbuk jangan halus sangat dan tabur kan atas kerabu tadi ...


Dah siap ...


2 ulasan:

  1. feberet ni...kalau ratah je sedapnya

    BalasPadam
  2. nak sedap lagi kalo guna mangga keling, tak masam sgt ... silakan, jemput la rasa ...

    BalasPadam